Каква е употребата на ConfigMap в Kubernetes?
Каква е употребата на ConfigMap в Kubernetes?

Видео: Каква е употребата на ConfigMap в Kubernetes?

Видео: Каква е употребата на ConfigMap в Kubernetes?
Видео: Что такое Kubernetes ConfigMap? 2024, Може
Anonim

В ConfigMap Ресурсът на API осигурява механизми за инжектиране на контейнери с конфигурационни данни, като същевременно запазва контейнерите агностични Kubernetes . ConfigMap може да бъде използван за съхраняване на фино-зърнеста информация като отделни свойства или грубо-зърнеста информация като цели конфигурационни файлове или JSON блобове.

Съответно, какво е ConfigMap в Kubernetes?

А ConfigMap е речник на конфигурационните настройки. Този речник се състои от двойки низове ключ-стойност. Kubernetes предоставя тези стойности на вашите контейнери. Подобно на други речници (карти, хешове,) ключът ви позволява да получите и зададете стойността на конфигурацията.

Освен по-горе, как да задам променливи на средата в Kubernetes? Когато създадете Pod, можете задайте променливи на средата за контейнерите, които работят в Pod. Да се задайте променливи на средата , включват env или envFrom в конфигурационния файл. Във вашата обвивка изпълнете командата printenv, за да изброите променливи на средата . За да излезете от обвивката, въведете exit.

Тук как да създам ConfigMap в Kubernetes?

  1. Трябва да имате клъстер Kubernetes и инструментът от командния ред kubectl трябва да бъде конфигуриран да комуникира с вашия клъстер.
  2. Използвайте командата kubectl create configmap, за да създадете ConfigMaps от директории, файлове или буквални стойности:
  3. Можете да използвате kubectl describe или kubectl get, за да извлечете информация за ConfigMap.

Какво е тайното в Kubernetes?

Реклами. Тайни може да се определи като Kubernetes обекти, използвани за съхраняване на чувствителни данни като потребителско име и пароли с криптиране. Има множество начини за създаване тайни в Kubernetes.

Препоръчано: